Varför är kontinentalsängar så bra för sömnen?

Kontinentalsäng är ett begrepp som folk med möbelintresse ofta slänger ur sig. Det är också en term som du garanterat stött på om du någonsin varit på marknaden för att leta efter en ny säng.

Med vad innebär egentligen kontinentalsäng och varför anses de vara så bra för ens sömn? I följande guide tänkte vi reda ut alla oklarheter och samtidigt framhäva för- och nackdelarna med att sova på en kontinentalsäng.

Behöver du en ny säng redan idag kan vi rekommendera Malva Design och deras utmärkta sortiment kontinentalsängar.

Vad är en kontinentalsäng?

Låt oss börja med det viktigaste och förklara vad en kontinentalsäng faktiskt är. Svaret ligger i uppbyggnaden av sängen. En kontinentalsäng har nämligen alltid tre olika lager som alla fyller en specifik funktion och som dessutom gör att sängen blir högre än många andra standardsängar.

  • Sängbotten (ramen) – är den stomme som sängen står på och som sängbenen fästs i. 
  • Resårmadrassen – den viktigaste delen av en kontinentalsäng är resårmadrassen. Det är den mittersta delen av sängen och den som avgör tryckbelastningen och sängens komfort.
  • Bäddmadrassen – denna tunna madrass ligger högst upp på sängen där den erbjuder extra komfort och även skyddar resårmadrassen under. Det är också denna madrass som förmodligen gett sängen sitt namn då madrassen sprider ut sig som en kontinent över hela sängen.

En vanlig missuppfattning gällande kontinentalsängar är att de alltid är dubbelsängar, men det stämmer inte. En kontinentalsäng är en säng med de tre ovanstående lagerna. Det innebär att du kan köpa en enkel- eller dubbelsäng som är en kontinentalsäng.

Vad skiljer kontinentalsängar från andra sängar?

Eftersom kontinentalsängen har tre olika lager blir oftast sängen något högre än vanliga standardsängar.

Vanliga standardsängar består oftast av en resårbotten och en bäddmadrass vilket kan göra att de känns något stadigare än kontinentalsängar.

Kontinentalsängar däremot med dess tre lager ger en extra följsam och lyxig känsla.

Prisskillnaden då? Jo, en kontinentalsäng blir dyrare eftersom den består av mer material.

Är kontinentalsängar bra för sömnen?

Ja, naturligtvis är kontinentalsängar bra för sömn, annars hade de inte varit så omåttligt populära som de är idag. Fördelen med en kontinentalsäng är att den är uppbyggd av tre separata delar vilket innebär att de är lätta att anpassa.

Dels kan man anpassa stoppningen och mjukheten på sängbotten men det är framför allt med resårmadrassen man har valmöjligheter. Idag finns det resårmadrasser som är hårda och de som är mjukare. Det finns även madrasser som ger extra stöd eller avlastning på specifika områden, exempelvis i svanken eller vid axlarna.

Man kan med andra ord anpassa en kontinentalsäng efter sin egen kropp och sömnrutiner och på så sätt optimera sin sömn. Dessutom behöver du inte köpa en helt ny säng om madrassen inte längre känns bekväm eftersom det räcker med att köpa en ny resårmadrass.

För- och nackdelar med kontinentalsängar

Precis som med det mesta här i livet är en kontinentalsäng inte nödvändigtvis perfekt, framför allt inte för alla. Och i ett försök att ge dig en fullständig insikt i hur bra kontinentalsängar faktiskt är har vi listat de tre främsta för- och nackdelarna med att sova i en kontinentalsäng.

Fördelar

  • Det är en populär sängmodell som är lättillgänglig och som finns i otaliga olika utformningar och varianter.
  • En kontinentalsäng är lätt att anpassa efter din kroppstyp eller fysiska begränsningar och smärtor du lider av.
  • Kontinentalsängar finns i alla storlekar, från enkelsängar till dubbelsängar.

Nackdelar

  • En kontinentalsäng går inte att höja, sänka och ändra som en ställbar säng gör.
  • På grund av sängens tre separata lager blir en kontinentalsäng ganska hög vilket innebär att den inte passar i alla utrymmen och rum.
  • Många bra kontinentalsängar är ganska dyra och därför inte lämpliga för personer som har en budget att hålla dig till.

Låt oss sammanfatta

En kontinentalsäng är en säng som består av tre lager: en sängbotten, en resårmadrass och en bäddmadrass. Denna unika konstruktion innebär att kontinentalsängar ofta är mycket bekväma att sova men även att de går att anpassa

Och för att svara på frågan som alla verkar har på tungan så är kontinentalsängar mycket bra att sova i. Vissa skulle påstå att kontinentalsängen är den bästa standardsängen på marknaden idag.

Vill du lära dig mer om hur du optimerar din sömn kan vi rekommendera vårt inlägg om de bästa sömnrutinerna.