Appar

Det finns en del sömnappar som fungerar riktigt bra för att börja mäta sin sömn. De är inte lika bra som en sömntracker men vill man inte lägga pengarna på en riktig sömntracker fungerar dessa 4 appar för bättre sömn fint!

Sömnappar som hjälper dig sova bättre

Alla har vi väl någon gång råkat ut för att det är svårt att somna? Du ligger i sängen och vrider dig och ser hur minuterna tickar iväg till timmar och känner ångesten komma för att du vet att du snart måste gå upp till jobbet. För en del människor händer det här ganska ofta. Faktiskt så ofta att det blir ett problem. Över 900 000 människor i Sverige äter någon form av medicin för att kunna sova. Vore det inte toppen om det fanns ett sätt att få hjälp utan att äta sömnmedel? I och med de smarta telefonernas intåg på marknaden så har appar fullkomligt exploderat i antal. Numera finns det appar som kan hjälpa dig med allt från att lära sig läsa till träning eller bantning. Det finns även ett flertal appar som kan hjälpa dig att somna. Här är fyra riktigt bra appar som du borde prova innan du börjar äta sömntabletter.

Sleep Cycle Sleep Cycle Icon

Sleep Cycle är en app som finns både till android och iPhone. Den mäter din sömn under natten antingen med hjälp av telefonens mikrofon eller rörelsesensor. Lägg telefonen på nattduksbordet eller under lakanet nära huvudet i sängen. telefonen registrerar dina ljud eller rörelser under natten och visar dig en kurva över hur din natt har sett ut. Den kan också ställas in så att den startar väckarklockan när du är i en period av lätt sömn så att du vaknar med en känsla av att vara utvilad. Med hjälp av den här appen kan du se hur din natt har varit och ändra dina kvällsrutiner för att se om sömnen blir bättre. 

Headspace Headspace Icon

Denna app har mängder av olika guidade meditationer för alla tänkbara situationer i livet. En avdelning i appen är ägnad åt att hjälpa dig somna. Du kan välja mellan att lyssan på en saga till ljudet av en sprakande brasa eller lugnande musik som får dig att slappna av. Du kan också välja olika andningsövningar och kortare meditationer för avslappning som gör dig lugn och fri från stress så att du kan somna gott.

Sleep++ Sleep++ Icon

Denna app ska användas ihop med Apple Watch. Du har din klocka på dig på natten när du sover och appen registrerar hur du rör dig, låter och din puls. Denna data sammanställs sedan på morgonen och du får en utförlig bild av hur din natt har varit. Du får veta hur länge du har varit i djupsömn, om du varit orolig under natten och hur många perioder av REM-(dröm) sömn du har haft. Det är en av marknadens mest exakta appar i och med att den registrerar puls så väl som rörelser och ljud.

Breethe Breethe Icon

Denna app påminner dig fler gånger om dagen att du ska stanna upp och djupandas i en minut. Detta medför mer syre till hjärnan och hjälper dig att fokusera bättre. Appen plingar till i din mobil eller Apple Watch och frågar om du vill starta appen. Väljer du att starta appen aktiverar den vibreratioen i klockan/telefonen när du ska andas in. Genom att följa vibrationerna får du en lugn djup andning. Varje vecka får du en sammanställning som visar hur många minuter du har andats den veckan.

Alla dessa appar som jag nämnt ovan kan hjälpa dig sova bättre på natten och ta kontroll över din sömn. Du får omedelbart feedback på vad som fungerar för dig och inte. Du kan prova dig fram och analysera dina data för att hitta de optimala rutinerna för just dig. Lycka till!