Täcken

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dunbutiken

Ett täcke med natur eller fiberfyllning? Allergisk eller väldigt varm av dig? På denna sida hjälper vi dig finna rätt täcke för bättre sömn.

Vilket täcke passar dig?

Att köpa ett täcke kan låta som den enklaste uppgiften i världen. Det är väl bara att välja ett täcke som man tycker ser mjukt och skönt ut? Nej, riktigt så simpelt är det faktiskt inte. Marknaden erbjuder mängder med olika täcken att välja mellan och alla är de framtagna för olika behov. Ett täcke i dun kan lämpa sig utmärkt för en person, medan en annan tycker att det är alldeles för varmt.

Hur människors kroppar fungerar under sömnen är avgörande för vilken typ av täcke som man bör välja och därför kan det vara en god idé att skapa sig kunskap om de vanligaste alternativen innan du gör ett inköp.

Storlek på täcket

Det är inte bara valet av material i ett täcke som är avgörande för hur gott du kommer att sova. Visst har materialet och stoppningen en stor effekt, men det gäller också att välja ett täcke som är i rätt storlek. Har du ett täcke som är alldeles för litet finns det risk för att du kommer hamna utanför under natten och på så vis bli kall och frusen. Har du istället ett täcke som är för stort kommer det att vara svårt att bädda sängen på ett bra och snyggt sätt. Idag kan du hitta täcken i nästan alla storlekar, från täcken till spjälsängar och barnvagnar till dubbeltäcken för sängar på 200 x 200 centimeter.

Hur ska man då veta vilken storlek som är den bästa för att få ett täcke för bättre sömn? I grund och botten är det trots allt en bättre sömn som alla strävar efter. Här rekommenderar vi att du väljer ett täcke som är minst 30 cm längre än du själv, samt minst 30 cm bredare än den bredaste delen på din kropp, vilket i många fall är bröstkorgen. Med rätt täcke får du en bättre sömn och vaknar upp mer utvilad.

Olika sorters täcken

täcken

Nu när du vet hur du ska välja storlek på ditt täcke är det dags att titta på de olika sorters täcken som finns. Det vanligaste alternativen är duntäcke, fibertäcke och så kallade tyngdtäcken. Just tyngdtäcken är något som har blivit mycket populärt under de senaste åren, eftersom det är bevisat att ett tungt täcke oftast ger en bättre insomning och en djupare sömn hela natten. Fibertäcken har blivit populära tack vare att de är så enkla att underhålla och sköta om, medan duntäcken är otroligt mjuka och värmande. Här nedan kan du läsa mer om de vanligaste sorterna som finns och när de lämpar sig bäst.

Duntäcken

En mycket vanlig och uppskattad fyllning i täcken är dun. Dun är mjuka, naturliga och har en mycket bra isoleringsförmåga. Det gör att täcket håller värmen bra, samtidigt som det andas och är lätt och behagligt mot kroppen. Det är dunets uppbyggnad som gör att täcket kan isolera med en sån effektivitet. Luftfickor skapas i den mikroskopiska kärnan i dunet och håller luften ”stilla”. Om du vill ha ett svalare duntäcke ska du välja ett där fyllningen består av mycket fjädrar. Fjäder gör täcket mer luftigt och fluffigt, vilket i sin tur betyder mer svalt.

Underbara duntäcken hos Dunbutiken!

Fibertäcken

Ett annat täcke som har blivit mycket vanligt i Sverige är fibertäcket. Fibertäcken har visat sig vara mycket bra för personer som lider av olika allergier, eftersom de är mycket enkla att underhålla och kan tvättas i tvättmaskinen på en återkommande basis. Jämför man med ett duntäcke är fibertäcket mycket enkelt att hålla rent. Ett annat ord för fibertäcke är syntettäcke, så när du letar efter en sådan produkt i butiker eller online så kan du alltså ha kunskapen om att det är precis samma sak. När det kommer till isolerings- eller värmeförmåga skiljer sig fibertäcket inte speciellt mycket från duntäcket, men precis som alltid behöver du välja ett i rätt tjocklek för just dig. Ju tyngre ett fibertäcke är, desto varmare kommer det också att vara.

Tyngdtäcken

Som tidigare nämnt är tyngdtäcken något som har blivit allt mer trendigt och det finns många fördelar med att testa på ett. De som använder sig av tyngdtäcken beskriver det som att bli omfamnad, vilket skapar en större trygghet hos den som ska sova. Kanske är det just därför som många barn somnar mycket bättre med ett tyngdtäcke och därför det rekommenderas för personer som lider av stress, ångest eller depression. Enkelt förklarat kan man säga att ett tyngdtäcke är ett täcke som har en fyllning av kedjor eller kulor. Naturligtvis består fyllningen inte enbart av detta, men det är det som ger täcket sin tyngd. För barn rekommenderas en tyng på 3-5 kilo, medan vuxna kan använda täcken på 7-11 kg. Vill du räkna ut vad en bra vikt för just dig är kan du dela din kroppsvikt med 10. Svaret du får är alltså vikten på täcke som du kan välja.