Bättre sömn utan ekonomisk stress

Ligger du sömnlös för att du känner att elräkningen sticker iväg eller att du betalar för mycket för dina försäkringar? Det är ganska vanligt att man ligger och tänker på sådana här saker på natten. Vi rekommenderar därför att man i alla fall en gång om året ser över sina avtal i hemmet för att säkerställa att man inte betalar för mycket.

Bästa rabatterna på el 2022

Något som får många att ligga sömlösa är om man har för mycket aktier på börsen eller om man vet att det blir svårt att betala alla räkningar även fast man får lön den 25:e. Något man kan göra för att förbättra situationen är att se till så man aldrig betalar mer än absolut nödvändigt i sitt hem. Då sover man helt enkelt bättre om natten. Använd jämförelsetjänster för att hitta bäst pris på el, försäkringar och andra löpande kostnader.

Bästa elpriserna

Något som verkligen blivit ett hett diskussionsämne är Elbyte som är en tjänst där man jämför elavtal och kan hitta riktigt grymma rabatter. Om man fyller i sitt postnummer och förbrukning av el i kwh per år så kan man få fram just sina priser. Det är nämligen olika elpriser i fyra delar av Sverige, de så kallade elområdena. Sen är det mycket viktigt att klicka på de olika elbolagens prisspecifikation för att se hur mycket rabatterna skiljer sig åt. Om man verkligen vill sluta tänka på el och förlora timmar av sömn om nätterna ska man välja ett fast pris under flera år så att man kan känna sig trygg även om elpriset troligtvis kommer gå upp under 2022 och framåt. Man ska välja elbolag utifrån detta:

  1. Störst rabatt, oavsett hur spotpriset rör sig betalar du så lite som möjligt.
  2. Timavtal om man har stor elförbrukning så kan man leva spartanskt vissa timmar och spara stora summor.
  3. Fast elavtal under sommaren, så kommer man runt de höga elpriserna som alltid är på vintern.

Bästa hemförsäkringen

När det gäller hemförsäkringar så finns det inte så mycket att tjäna på samma sätt som med el. Man kan jämföra online men bästa är att ringa runt till bolagen då det är så pass få bolag. Nyttja även student rabatter på detta område.

Använd mindre el

Precis som det är viktigt att inte skada sig för att öka på sjukhuskostnader och bli sängliggande över längre period så ska man vara klimatsmart nu. Det finns flera strategier för detta men mina bästa tips är att:

  • Gör ett Elval du är trygg med när det kommer till elavtal. Använde jämförelsetjänster där de pressar ner ditt elpris utan att du behöver göra något. Nyttja nykundsrabatter och byt elavtal en gång per år eller teckna ett långt avtal om du är orolig för vart priserna är på väg.
  • Duscha några gånger per vecka. Och duscha kallt om det är möjligt. Vad finns det som är mer uppfriskande än en kalldusch.
  • Stäng av element och dra på dig tröja inomhus. Se till att det är väl isolerat. Bor du i en nyare lägenhet så brukar det vara välisolerat.
  • Se till att ha det kallt i sovrummet, det drar mindre el! Samt att du sover bättre…

Ekonomisk buffert

Något som många oroar sig över är vad som skulle hända om man plötsligt blev av med jobbet, blev långtidssjukskriven eller helt enkelt får en betydligt lägre månadsinkomst än man räknat med. På bloggen Kronan till Miljonen hittar du mängder av tips om hur du kommer igång med ett sunt och bra sparande för att bygga upp en ekonomisk buffert.