Kuddar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dunbutiken

Det finns massor av kuddar. Att välja rätt kan göra att du får en bättre sömn. Det är dock inte helt lätt då det finns en mängd olika kuddar att välja på där ute. Låga, medelhöga, och höga. Lägg därefter till att det finns massor med olika fyllningar. I denna artikel försöker vi hjälpa dig att hitta rätt kudde för att komma närmare en bättre sömn.

Att sova med fel sorts kudde kan resultera i huvudvärk eller värk i nacken. Det är därför viktigt att välja en kudde som ger din nacke så bra stöd som möjligt. Känner du att du har nacksmärta efter en natts sömn bör du gå igenom följande punkter:

  • Säkerställ så att din kudde ger nacken rätt stöd 
  • Din sovställning påverkar ditt val att kudde, kanske du just nu har fel?
  • Sov inte med flera kuddar samtidigt

Med rätt kudde kan dina nackmuskler slappna av och bidra till en mer avslappnad andning. Det bästa för din nacke är att ligga neutralt. Ditt huvud bör därför ligga rakt och i linje med resten av din ryggrad. Försök därför hitta en kudde som passar dig. Flera kuddar under huvudet kan bidra till överansträning av nacken.

Din sovställning avgör höjden på kudden

För att avgöra vilken höjd på kudden du ska ha måste du fundera på hur du sover under natten.

Sova på sidan – är detta din favorit så föredras en hög kudde. Kudden behöver stödja din nacke så att dina halskotor ligger rakt. En regel som du kan applicera är att använda dina axlars bredd som mått för kuddens höjd.

Sova på rygg – här föredras en medelhög kudde. Har du en för hög kudde anstränger du din nacke så försök hitta en kudde som ger bra stöd och avlastning för nacken.

Sova på mage – att sova på mage bör helst undvikas. Det bästa att göra här är att försöka träna bort sovställningen och försöka ligga mer på rygg eller sidan istället. Att sova på mage kan resultera i både nackont, ryggont och huvudvärk. Är det så att det funkar för dig och du får fina nätter och mycket djupsömn är det här en låg kudde du ska välja.

Olika sorters fyllningar

Höjden är inte det enda som vi behöver tänka på. Det finns kuddar med olika sorters fyllning också.

  • Fiberkuddar
  • Dunkuddar
  • Specialkuddar

Fiberkuddar är tillverkade på så sätt att de ska efterlikna dunkuddar så mycket som möjligt. Fiberkuddar är därför ett prisvärt alternativ. Dunkuddar ger bra stöd och transporterar effektivt bort fukt från kroppen. Har längre livslängd än fiberkuddar men är dyrare. Specialkuddar görs ofta av skum som är allergivänligt och som formar sig efter kroppens konturer för att lindra muskel- och ledvärk. Brukar finnas i lite olika material, både memoryfoam och latex.

Är du fortfarande osäker? Dunbutiken har en kuddväljare som hjälper dig hitta rätt.

Känner du mer att du har ont i ryggen än i huvudet och stel nacke kanske ett ryggbälte funkar bättre för dig.