Guide till bästa sömnrutinerna

Är du uppe i varv innan det är dags att hoppa ner i sängen och har svårt att somna? Vaknar du trött varje morgon och det är svårt att komma igång med dagen? Detta känns igen av många. Sömnen är viktig och påverkar dig mer än du tror.

Man har till och med kunnat visa att folk som lider av sömnunderskott uppfattas som mindre attraktiva och trovärdiga. Vi använder ickeverbala verktyg undermedvetet när vi möter andra människor då kan sömnbrist göra att vi uppfattas negativt av andra.

Sömnen är därför viktig för dig i flera aspekter. Se till att få din sömn varje natt och försök göra den så bra som möjligt. Efter att ha läst vår guide nedan kommer du att ha både tips och knep för att få till en bättre sömnrutin och för att somna snabbare.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Greatlife.se och Apohem

Bästa sömnrutinerna

sol

Ljuset. Se till att tanka dagsljus under dagen, börja gärna tidigt, helst innan klockan 09. Morgonpromenad innan frukost är perfekt.

traning

Skippa kvällsträningen. Träningen bryter ner energi, vilket i och för sig kommer hjälpa dig att somna. Men samtidigt frisätts dopamin, som är kroppens vakenhetshormon. Se till att få till träningen på morgonen eller dagen istället. Är du trött på morgonen? Prova då grönt té!

Har du svårt att komma igång med träningen? Prova en PT! Se personlig tränare pris.

kaffe

Kaffe och alkohol. Undvik dessa på eftermiddagen. Det tar ungefär sex timmar för kroppen att bryta ner koffein så att det inte stör sömnen. Det är möjligt att det går bra att somna efter kaffe sent på kvällen men sömnkvalitén blir försämrad. Alkohol gör att sömnstadierna blir mer sönderdelade.

moon

Omfamna mörkret. När kvällen närmar sig, anpassa ljuset i hemmet och tona ner belysningen. Mörkret gör att kroppen producerar melatonin som gör det enklare att falla in i kvalitativ sömn. Tips om hur du inreder sovrummet hittar du här.

maten

Maten. Ät bara mellan 7 och 7. Om du äter för sent på kvällen får inte magen ro för vila och återhämtning vilket kan leda till störd sömn.

dagsljus

Mer ljus. Försök få ännu mer dagsljus under dagen. En molnig dag ger solen cirka 10 000 lux. Inomhus brukar det ligga på 500 lux. Se därför till att komma ut under dagen. Varför inte en snabb promenad på lunchen? Eller ta cykeln istället för bilen till affären?

mobil

Skippa skärmarna. Få som rutin att sluta använda skärmar en timme innan du går till sängs. Det blå ljuset från skärmar trycker ner sömnhormonet melatonin som ska öka när det mörkt om kvällen och påverkar således din sömn och insomning. Behöver du ändå använda skärmar? Stäng av det blåa ljuset.

sova

Känn av. När du börjar känna dig trött på kvällen, lyssna då på kroppen. Kroppstemperaturen sjunker i samband med att du blir trött. Vid 3-4 på natten är temperaturen som lägst och ökar sedan vilket då gör att vi vaknar vi lättare. Den sänkta kroppstemperaturen är viktig för sömnens olika stadier. Ha det därför kallt i sovrummet.

Håller du fast vid dessa rutiner i princip garanteras en bättre sömn och smidigare insomning. Sömnen är viktig. Förbered dig för den. Ta hand om den. Vårda den. Prioritera den.

Är det fortfarande svårt att somna? Ja, rutinerna kanske inte passar alla eller hjälper alla. Det finns fortfarande knep kvar att prova. Vi har tidigare skrivit om två metoder för att somna snabbt. Men det finns faktiskt fler knep att ta till!

Sömnknep #1 – kiwi

Kiwi! Prova två stycken innan sänggående. Denna fantastiska frukt har positiva egenskaper på både insomning och sömnkvalitet enligt en studie gjord vid Tapei Medical University.

Sömnknep #2 – ljudbok

Lyssna på ljudbok. Enligt en undersökning ett ljudboksföretag har gjort är ljudbokslyssnande väldigt avslappnande. Nextory har massor med bra ljudböcker att lyssna igenom.

Gillar du inte att lyssna på böcker så kan vi rekommendera att lyssna på en sommarpratare då det är lugnande och lätt att somna till.

Sömnknep #3 – tyngdtäcke

Prova ett tyngdtäcke. Dessa påstås ha en positiv effekt av utsöndrandet av oxytocin. Finns att klicka hem hos Apohem till ett vettigt pris.

Sömnknep #4 – brusljud

Använd Spotify och leta upp ”brown noise”. Detta är en frekvens som upptäcktes i mitten av 1800-talet. Låter ungefär som myrornas krig. Tanken med bruset är att det stänger ute andra ljud och att det ska ha lugnande effekter.

Sömnknep #5 – saccosäck

Svårt att komma ner i varv innan det är dags att gå och lägga dig? Känner du dig stel i kroppen och behöver någonting mjukt och härligt att sjunka ner i? Prova klassikern saccosäck som har hjälpt människor runt om i världen att slappna av och vila skönt.

Sömnknep #6 – magnesium

Om man har magnesiumbrist lider man ofta av högre nivåer av stress, oro och har svårt att slappna av. Finns som tillskott men finns även naturligt i havregryn, nötter, frön, kikärter, bulgur och fisk. Bästa magnesiumtillskottet hittar du hos Greatlife.se.

Sömnknep #7 – sova utomhus

Är det helt omöjligt att somna inomhus under sommarhalvåret för att det är för varmt eller dålig luft? Prova att sova utomhus. Behagligare temp, frisk luft och härlig fågelsång att vakna upp till. Se till att du har ett riktigt bra liggunderlag att sova på.