Svårt att somna? Två metoder för att somna snabbt

Eftersom den största delen av djupsömn fås i början av sömnen kan det därför vara lämpligt att få till en snabb och smidig insomning. Har man svårt att somna finns det diverse tips, knep och metoder. Nedan listar vi två metoder som kan vara väl värda att prova om du har svårt att somna.

4-7-8 metoden

  • När du har kommit tillrätta och ligger skönt i sängen, ta ett djupt andetag. som du samtidigt räknar till 4.
  • Håll andetaget och räkna till 7. När du håller andan ger du lungorna tid att skicka ut syret i blodet.
  • Andas ut medan du räknar till 8. En långsam utandning släpper ut mer koldioxid från lungorna.
  • Upprepa punkterna tills du somnar.

Baserad på indisk meditation

4-7-8-metoden är en andningteknik baserat på ”Pranayama”, en indisk övning som betyder ”reglering av andningen”. Läkare och gurus menar att övningen har många positiva effekter, bland annat reducerar den stress, ångest och oro. Därför går den även att använda även när man inte har svårt att somna.

Svårt att somna ändå? Prova militärmetoden

4-7-8 fungerar såklart inte för alla. Ingen fara, självklart finns en det uppsjö med andra saker att prova. En annan metod som finns kallas militärmetoden och kommer ursprungligen från den amerikanska armén. Armén ville ha utvilade och skärpta soldater och skapade därefter metoden. Man hade konstaterat att soldater som var trötta fattade betydligt sämre beslut och ville hitta en lösning på problemet. Supermetoden lovar sömn efter bara två minuter och förhoppningsvis hjälper den dig som har svårt att somna.

Militärmetoden

1. Börja med musklerna i ansiktet. Försöka slappna av, i tur och ordning, i tunga, käke och musklerna runt omkring ögonen.

2. Slappna av i axlarna och armarna och släpp ner de så långt de går.

3. Andas ut och slappna av i bröstet. Slappna sedan av i låren och resten av benen.

4. Försök att rensa bort alla tankar i huvudet under tio sekunder innan du försöker visualisera en av följande bilder.

  • Du ligger i en kanot på en sjö i klart väder med inget annat än blå himmel ovanför dig.
  • Föreställ dig att du ligger i en svart sammets-hammock i ett beckmörkt rum.
  • Du säger ”Tänk inte, tänk inte, tänk inte…” för dig själv i tio sekunder.

Efter sex veckors övning sägs metoden ha fungerat på 96 procent av fallen. Så den kan absolut vara värd att testa om du har svårt att somna.

Mer tips

Passar inte dessa tipsen dig? Misströsta inte. Det finns praktiskt taget sett massor av andra tips att prova. Det finns faktiskt en eminent bok med hela 52 idéer om hur du kan sova bättre. Ugglans Bokklubb har skrivit en kort sammanfattning av boken ”Sov Gott! : 52 lysande idéer om hur du sover bättre och vaknar utvilad”.

Funkar det ändå inte?

Nästa steg kan vara att prova att gå en kurs om sömnproblem. Gaita har en kurs om sömnproblem där man får prova på olika avslappningstekniker och meditation för att få bukt på sömnproblemen. Efter avslutad kurs får du med dig handplockade mentala redskap att använda som kommer att vara skräddarsydda just för dig.