Sömnparalys kan kännas läskigt men det är absolut ingenting farligt. Vi går här igenom vad sömnparalys är för någonting och hur du hanterar det på bästa sätt.
Orsaker till sömnparalys
Det finns många olika faktorer som ökar sannolikheten för sömnparalys. Det finns två faktorer som påverkar mer tydligt än andra att man får en sömnparalys.
- Genetik
- Medvetna handlingar
Har någon i din familj eller dina släktingar lidit av sömnparalys? I så fall finns det en liten risk att du också kommer att drabbas av det. Det är helt enkelt genetiken som spelar in.
Blir du störd ofta om nätterna av till exempel barn eller blir väckt på annat sätt? Händer detta under REM-sömnen är risken större att drabbas av en sömnparalys så se till att få nätter med så får störningsmoment som möjligt.
Vad händer i kroppen?
Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att de inte ska röra sig i drömmen. Vid en paralys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller sent. Detta gör att man upplever full vakenhet men kan inte röra sig. Det är också inte helt ovanligt att känna ett tryck över bröstet och en kvävande känsla. Inget av detta är på något sätt farligt utan helt normalt att uppleva under en paralys.
Tips och hjälpmedel
Det är lätt att drabbas av panik. Försök tänka på att det är just en paralys du upplever och det går alltid över av sig självt efter en stund. Det som kan vara värt att prova är att försöka röra på kroppen eller öppna ögonen. Ibland avbryts då paralysen direkt. Funkar inte detta, ta det lugnt för det går snart över. Oftast rör det sig bara om en till två minuter. Sömnparalys är ingenting farligt. Artisten Zara Larsson däremot får motsatsen till panik. Hon tycker nämligen det är helt otroligt skönt.
Tänk på att det är naturligt och kan i grund och botten drabba vem som helst, det kan vara skönt att veta om du någon gång drabbas. Det du själv kan göra för att förebygga är att försöka få till en bättre sömn och det är precis det du får hjälp med på den här sidan. Lycka till!