Hur mycket sömn behöver man?

Då sömnbehovet från varje individ är högst individuellt är detta en väldigt svår fråga att besvara. Här gäller det att lyssna på kroppen för att hitta vad som fungerar för just dig och hur mycket sömn just du behöver.

Rekommendationen är 7-9 timmar

Den senaste rekommendationen för en vuxen upp till 64 års ålder är 7-9 timmar per natt. För de flesta så förändras sömnbehovet under livet så på ålderns höst blir behovet mindre. Rekommendationen ligger i dagsläget på 7-8 timmar för äldre än 64 år. Kikar vi på barn och tonåringar, som generellt sätt behöver mer sömn ligger de på 8-10 timmar per dygn.

Kvalitén är lika viktig som antalet timmar

Forskning har visat att kvalitén på sömnen är minst lika viktig som att man får antalet timmar sömn. Hur mycket sömn man behöver särskiljer sig därför väldigt mycket efter hur många timmar djupsömn man får. Det har visats att sömnkvalitén försämras drastiskt om du till exempel har druckit alkohol kvällen innan. Det krävs då förmodligen fler än 7-9 timmar för dig att få optimalt med rätt sömn för att känna dig utvilad efter natten. Samma gäller om du har ätit en stor måltid strax innan läggdags. Kroppen hinner då inte bearbeta all mat och det kommer att störa din sömn.

Mat som får dig att sova bättre

Vissa studier har visat att snabba kolhydrater gör att du somnar snabbare men får mindre djupsömn medan ett stort fettintag gör att vi sover djupare. Ett enkelt tips är att om du har svårt att somna, prova att äta ett par valnötter innan läggdags då de innehåller bra fett och även tryptofan och melantonin som kan göra att du sover bättre.

För att mäta din sömn kan du använda någon form av sömntracker eller app.