Hur ska ett sovrum vara för att få bättre sömn? 7 viktiga detaljer!

Hur viktigt är det att ens sovrum är inrett för att få kvalitativ sömn? Det har visat sig att det är av stor betydelse hur det ser ut i sovrummet. Både ljud, ljus och färger spelar in och påverkar din sömn. Är det svårt att få det mörkt i sovrummet, vilket är väldigt viktigt för sömnen så rekommenderar vi att man använder en sovmask. Vi rekommenderar Sovgottnu.se som har en guide till bästa sovmaskerna.

Även en allmän trivsel i rummet är viktigt och det löser man enklast genom schysst inredning. Behöver du hjälp med tips och inspiration rekommenderar jag denna inredningsblogg. Nedan följer 7 viktiga detaljer om hur du får ditt sovrum att bli en plats för att få din bästa sömn någonsin.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Solhem Inredning, homeroom och SOVA

Sängen

Kan vara det viktigaste valet och där man ska lägga mest pengar. Du spenderar en hel del tid i livet i sängen därför är det väl värt att lägga ett par extra kronor på denna möbel. En riktigt bra säng håller i många år. Se det därför som en investering istället för en utgift när du väljer säng. Tänk dig själv att med den perfekta sängen och med alla övriga förutsättningar vi ger dig kanske du presterar mer, mår bättre och ökar din livskvalité rent generellt. Då kanske de extra tusenlapparna du lägger på inte sängen spelar någon roll?

Det finns egentligen tre olika sängar att välja mellan idag. Ramsängar, kontinentalsängar och vanliga sängar. Vi rekommenderar en kontinentalsäng. Varför då? Läs mer här – Vad är en kontinentalsäng?

En säng är svårt att köpa på nätet. Det är viktigt att prova ut en säng som man verkligen gillar och som passar ens kropp. Ta hjälp av butikspersonal och prova på många olika ställen. Hittar du en perfekt säng så kan det vara värt att kika om den finns på nätet för att komma ner i pris.

Stort utbud av sovrumsmöbler hos Solhem Inredning

Grymma priser och snygga möbler hos Homeroom

Klassiska SOVA med gediget utvalda produkter

Även sängkläderna kan spela roll. Läs mer om sängkläder.

Täcket

Det finns en rad täcken att välja på. Se till att även här prova ut och testa ett som passar dig och som håller en bra temperatur. Ett nytt täcke på marknaden är tyngdtäcket som har en rad fina egenskaper. Läs mer på vår i sida om täcken.

Kudden

Har du någon gång sovit med en dålig kudde? Förmodligen har du det. Känslan av att vakna med smärtor eller stelhet i nacke och rygg är inget vidare. Se därför till att även kudden passar dig och din sovställning. Kika in på vår sida om kuddar för att få mer hjälp om hur du väljer rätt.

Temperatur

Det finns bara en sak som gäller när det kommer till temperatur i sovrum. Det ska vara svalt. 14-18 grader är den optimala temperaturen. Ett ganska brett spann kan man tycka. Anledningen till detta är att kvinnor ofta föredrar en något högre temperatur i sovrummet än män. Detta beror bland annat beror på att kvinnors hudtemperatur är lägre än mäns eftersom kvinnor oftast har mer fett på kroppen än män.

Luftmiljö

Vaknar du ofta av att du är täppt i näsan eller hostar? Då kan en luftrenare hjälpa dig att få en fräschare och renare luftmiljö i sovrummet. Det finns en uppsjö att välja på och du hittar de som vi tycker är bäst på sidan om luftrenare.

Färgval

Ett sovrum ska utstråla harmoni och lugn. Därför har färgvalet en stor betydelse av hur rummet upplevs. De bästa färgerna du kan använda dig av är:

  • Grått, ger harmonisk och dämpad känsla utan att tynga ner
  • Ljus grågrön, associeras med välmående, psykisk hälsa och ska vara naturligt stresslindrande
  • Blått, skänker naturligt lugn genom att likna himmel och hav
  • Ljust beige, ljusa och jordiga toner skapar värme och trygghet
  • Ljust rosa, skapar intrycket av trygghet

Ljud

Se till att det är tyst i sovrummet. Ljuddämpa med mycket textiler och tjocka gardiner. En stor tjock matta på golvet är inte dumt då den tar upp mycket ljud och gör sovrummet extra mysigt.

Sammanfattning

Känns det mäktigt att börja med allting på en gång? Var inte orolig. Det vanliga är att börja med en av detaljerna och sedan arbeta sig igenom en efter en för att till slut komma fram till ett sovrum som är helt optimerat för en god natts sömn. Stort lycka till!